bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Välkommen till Språkteknologigruppen på KTH:s API för ordklasstaggning av lösryckta ord!

För fler verktyg, se sidan med Språkteknologigruppens verktyg

Denna sida beskriver ett verktyg för att gissa ordklasstaggar ("part-of-speech") för ord utan kontext. Om du vill ha ordklasstaggar för ord med kontext, t.ex. en hel mening eller en längre text, finns även Granskas ordklasstaggare, som gör just det.

Ordklasstaggning för hand

Du kan mata in ett ord att tagga direkt i din webbläsare såhär: tagga ordet "telefonstolpar" med https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/telefonstolpar. Det finns även ett formulär nedan där du kan skriva eller klistra in ord att analysera.

Det går att få utmatningen i fyra olika format: som text https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/text/telefonstolpar, som HTML https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/html/telefonstolpar, som XML https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/xml/telefonstolpar och som JSON https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/json/telefonstolpar.

Program som använder ordklasstaggning

Om du skriver ett program som anropar ordklasstaggningstjänsten istället för att mata in ord för hand så kan anropen ske som ovan, d.v.s. t.ex. "GET https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava/json/telefonstolpar", eller på formatet "GET https://skrutten.eecs.kth.se/granskaapi/taggstava.php?coding=json&word=telefonstolpar" om det passar din kod bättre. Ett ord måste skickas med, men att ange kodning är inte nödvändigt.

Om du vill skicka med flera ord på en gång så går det att använda POST istället för GET. Orden skickas i en variabel "words" och det går att skicka med vilken utmatning man vill ha i en variabel "coding". Det finns ett formulär nedan ("Ett formulär för flera ord") som kan användas som referens för att se hur anropen kan se ut.


Ett formulär att testa med

Ett ord att analysera

Mata ut XML
Mata ut JSON
Mata ut vanlig text
Mata ut HTML


Ett formulär för flera ord

Några ord att analysera

Mata ut XML
Mata ut JSON
Mata ut vanlig text
Mata ut HTML


Uppdaterad 2020-07-22